dilluns, 9 de desembre del 2013

Les Wikis

El dilluns 7 de novembre vam treballar la wiki, concepte que s'utilitza en l'àmbit d'Internet per referir-se a les pàgines web els continguts de la qual poden ser editats per múltiples usuaris a través de qualsevol navegador. Aquestes pàgines, per tant, es desenvolupen a partir de la col·laboració dels internautes, els qui poden agregar, modificar o eliminar informació. (http://definicion.de/wiki/)

Després de parlar de l'ús, funcionament i de la pedagogia de la wiki i d'entendre les diferències d'aquesta amb un blog, ens vam disposar a fer la nostra propria wiki. 

En petits grups vam crear la nostre wiki, relacionada amb el nadal. Per fer-ho  ens vam enregistrar a wikispaces, i després de decidir el tema que tractariem vam començar a crear els diferentents apartats i temes del nostre wiki.

diumenge, 24 de novembre del 2013

Conferència sobre les pissarres digitals i concert "Com sona?"

El divendres dia 15 de novembre, a l'Auditori de la Universitat i organitzat des de l'àrea de GTIC, es va realitzar una xarrada sobre les pissarres digitals i els recursos digitals en general, adaptats a la educació.

Defenien que tant les pissarres com altres eines digitals ajudaven i milloraven el procés d'aprenentatge de l'infant, fent les tasques més dinàmiques i interactives.

Al llarg de l'explicació posaven fotografies i vídeos que exemplificaven i defenien l'us d'eines digitals a les escoles per tal de facilitar i millorar l'educació.

Aquell mateix dia també vam gaudir del concert "Com sona?", una companyia d'espectacles musicals per a infants de 0 a 3 anys



dimarts, 12 de novembre del 2013

Visita al MNAC

Avui, hem anat de visita al MNAC (Museu Nacional d'Art de Catalunya).  La sortida tenia com a principal objectiu mostrar l'art des del punt de vista dels infants sense oblidar la mirada del mestre, és a dir, la visita pretenia mostrar el punt de vista dels nens i nenes vers l'art i els recursos del mestre per ensenyar-la.

Hem arribat al museu a les 16:30H i hem començat la visita. Aquesta consistia en un recorregut per algunes de les sales d'escultura del museu i acabava a un taller d'aquest on la guia ens ha presentat diversos jocs relacionats amb l'art i que els nens i nenes realitzen. La visita ha acabat a les 18:00H. 



dilluns, 11 de novembre del 2013

Conferència d'en Jaume Cela i travessa d'orientació

Avui hem començat les activitats de la setmana de pràctica i reflexió educativa.

A les 8:30 del matí en Jaume Cela, professor i escriptor, ha vingut a la nostra facultat a fer una conferència i reflexió sobre l'educació i els quatre reptes a l'escola d'avui. Un cop la conferència ha acabat ens hem dirigit als ferrocarrils catalans per continuar amb les activitats.

La segona activitat era una travessa d'orientació que comprenia des del Baixador de Vallvidriera fins a Sant Cugat. L'activitat, proposada des de l'àrea d'educació física, consistia en una caminada per la muntanya que tenia com a finalitat gaudir d'un dia  al medi natural i conèixer un bon recurs de treball interdisciplinar a l'escola.

Aquesta última activitat començava a les 11:00H del matí i ha acabat amb l'arribada a Sant Cugat a les 15:15H. Un cop allà hem agafat els ferrocarrils catalans i ens hem dirigit a casa!


dimarts, 5 de novembre del 2013

Llum i color a l'aula de plàstica

La setmana passada a l'aula d'educació Visual i Plàstica vam treballar al voltant de la llum i el color.

El dimarts 29 d'octubre, vam dur a terme un dibuix de còpia d'una flor. Jo vaig utilitzar una margarida de tons càlids, però hi havia altres flors com la rosa o l'orquídia. Un cop observats els diferents colors i formes de la nostra flor, ens vam disposar a pintar-la utilitzant pintura dels tres colors primaris i les seves barreges junt amb el blanc i el negre. Un cop acabat això vam retallar la nostra flor i la vam deixar assacar.

Dijous 31 d'octubre, l'activitat va girar al voltant de la llum i els seus efectes. Utilitzant paper D-4 i unes tisores vam crear diferents formes i objectes en dimensió 3D, que més tard vam enfocar amb una llanterna fent que es reflectissin a la paret o al sostre.


Google Sites

Segons la viquipèdia, Google Sites és una aplicació en línia que permet crear un lloc web o una intranet i permet compartir informació amb facilitat per veure-la i editar-la per un grup reduït de col·laboradors o amb tota la seva organització, o amb tothom. També hi pots incloure gadgets. 

A la classe de GTIC vam fer ús d'aquesta eina, i en petits grups vam crear la nostre Google Sites personalitzada. Per fer-ho, vam entrar al nostre compte de Gmail i un cop allà vam dirigir-nos a l'apartat de Google Sites. Seguidament vam clicar l'opció "crear un nou site" i vam escollir el seu nom, disseny, plantilla, tema... Un cop creat el nostre site ens vam disposar a afegir-hi informació. 

Per veure el nostre Google Site "L'Escola d'Infantil" clica la imatge que apareix a continuació.


També us adjunto un vídeo tutorial de YouTube en el que explica detalladament com crear i editar una Google Sites

diumenge, 27 d’octubre del 2013

Prezi

Tal i com defineix la Wikipedia, Prezi és una aplicació multimèdia per a la creació de presentacions similars a Microsoft Office PowerPoint o a Impress de LliureOffice, però de manera dinàmica i original. La versió gratuïta funciona només des d'internet i amb un límit d'emmagatzematge. També cal fer esment d'aquesta eina en l'àmbit educatiu.

A continuació us deixo la meva primera presentació de Prezi, en la que parlo dels animals i la seva relació amb la llibertat. L'ésser humà realment comprén la frase conviure amb les animals?

Tutorial Prezi 2013.

Web oficial Prezi

Tarda a l'Auditori!

El divendres 25 d'octubre vaig anar a l'Auditori a veure  l'OBC i el concert per a clarinet de Mozart.
Dirigit per Salvador Mas, el cant a la fraternitat, va estar emmarcat per dues obres: Mozart i la Missa de Schubert. 

El concert va començar a les 20:30H. a la sala 1- Pau Casals.

La primera part del concert va comptar amb l'intervenció de Laura Ruiz Ferreres amb el seu clarinet i l'acompanyament del Cor Madrigal, i amb Yann Beuron i Jan Petryka com a tenors i José Antonio López, baríton. 

Isabel Monar, soprano i Marina Rodríguez-Cusí, mezzosoprano, van aparèixer a la segona part amb l'acompanyament del Cor Lieder Càmera.

Per visitar la pàgina de l'Auditori clica aquí





dijous, 24 d’octubre del 2013

Anàlisi del blog "El blog de l'AmpA escola Vinyet"


el bloc de l'AmpA escola el vinyet, escrit per l'Associació de Mares i Pares dels Alumnes de tercer l'Escola el Vinyet, és un blog de centre dirigit a les famílies dels alumnes, als mestres i tot aquell que estigui interessat en l'educació i en el funcionament d'aquella escola i vulgui aprendre.

Està conformat, principalment, per entrades de textos i fotografies. Aquestes entrades acostumen a combinar el text introductori i/o explicatori amb fotografies, vídeos o diapositives.

Utilitzen una plantilla personalitzada, de fons clar amb línies diagonals de colors i amb una capçalera de color blanc amb el nom del blog i el dibuix de dos infants. 

En quant a la seva estructura, hi ha una gran quantitat de gadgets, la majoria situats a la part inferior (els nostres blogs, blogs interessants, subscriu-te al blog, gent en línia, arxiu del blog, seguidors, núm. de visites...). També tenen gadgets a la part dreta com per exemple: el més vist, els darrers comentaris,  mini-jocs infantil i primaria... Destaca la petita pantalla de la part superior on hi ha les notícies més rellevants o destacades del blog, junt amb una agenda de l'AMPA de l'escola Vinyet. El blog està regit pels Drets d'autor (Copiright). Les etiquetes, ques es troben a la part dreta, esta organitzades per temes.

En la part superior hi ha un menú de nou pàgines: La pàgina principal, on pengen principalment notícies d'educació, la pàgina de l'AMPA, on tracten temes relacionats amb la junta de l'AMPA, el menjador, els canguratges, les extraescolars i els models i formularis, la pàgina del menú, on està penjat el menú del menjardor, la pàgina de la mediateca, on es pengen les fotografies i els vídeos, la pàgina de "els nostres blogs"i la "d'enllaços", la pàgina de l'escola, en la que hi ha penjada informació relacionada amb el centre, i per últim les pàgines "sobre el blog" i "materials".

Les entrades no tenen comentaris, però si més d'un "me gusta"

Anàlisi del blog "La despensa de Leonardo"


La despensa de Leonardo, escrit pel Departament de Dibuix del IEDA, és un blog de professor dirigit als mestres, sobre tot als de l'àmbit del dibuix.

Està conformat, principalment, per entrades de textos, fotografies, presentació d'imatges, diapositives i vídeos dels YouTube. Aquestes entrades acostumen a combinar el text introductori i/o explicatiu amb fotografies, vídeos o diapositives.

Utilitzen una plantilla personalitzada, de fons blanc i una capçalera amb una fotografia del dibuix del perfil d'un home. Els colors predominants són el blanc, el marró i el blau.

En quant a la seva estructura, hi ha una gran quantitat de gadgets (categorías, entradas recientes, archivos, agenda artísitca, portal web del IEDA, seguir el blog por e-mail, agenda cultural de RTVE,  núm. de visites...). També tenen a la part esquerra una llicència CreativeCommons. Les etiquetes que utilitzen són les anomenades etiquetes de núvol.

En la part superior hi ha un menú de set pàgines: La pàgina principal (Home), en la que les entrades solen proposar eines i programes de dibuix i tecnologia per utilitzar amb l'alumnat, la pàgina "sobre este blog", on hi ha una presentació del blog i una declaració d'intencions, la pàgina "1º bachillerato", on es pengen entrades de dibuix tècnic i artístic, cultura audiovisual i volum, orientat a nens de primer de batxillerat, la pàgina "2º bachillerato" en la que hi ha activitats i informació sobre diseny i dibuix tècnic i artístic, la pàgina "despensa de recursos", on pengen recursos de cultura audiovisual, dibuix artístic, diseny, volum i dibuix tècnic, la pàgina "Zona online", on es penjan vídeos, mitjans audiovisuals, fotografíes, diseny 2D i 3D... Per últim la pàgina "agenda cultural", que la conforma el noticiari sobre esdeveniments artístics i activitats culturals.

Les entrades no solen estar comentades.



dimecres, 23 d’octubre del 2013

Anàlisi del blog "tic-tac, aprenem"


tic-tac, aprenem, escrit per la professora Mª Carmen Devesa i els seus alumnes de tercer cicle, és un blog professor-alumnes dirigit a les famílies dels alumnes, als mestres i tot aquell que estigui interessat en l'educació i en aprendre.

Està conformat, principalment, per entrades de textos, fotografies en format presentació, diapositives i vídeos dels YouTube. Aquestes entrades acostumen a combinar el text introductori amb fotografies, vídeos o diapositives.

Utilitzen una plantilla personalitzada, de fons clar i amb una capçalera d'una fotografia amb materials de dibuix. Els colors predominants són el rosa i el blanc.

En quant a la seva estructura, hi ha una gran quantitat de gadgets (traductor, codi QR, google apps de l'escola, l'aula virtual, tasques i treballs, un rellotge, àlbums de Picasa, el temps, núm. de visites...). També tenen gadgets dels blogs als que segueixen i a la part inferior esquerra tenen una llicència CreativeCommons. Les etiquetes que utilitzen són les anomenades etiquetes de núvol.


En la part superior hi ha un menú de sis pàgines: La pàgina principal, en la que les entrades solen parlar dels treballs que es fan a classe, la pàgina de projectes, on les entrades són links en forma d'imatges, la pàgina de famílies, on es pengen entrades que tenen com a objectiu orientar a les famílies per educar bé als seus fills, la pàgina de recursos en la que hi ha lliçons didàctiques, la pàgina d'eines 2.0, on les entrades són d'un caire més informatiu i explicatiu sobre la utilització de les eines 2.0, i per últim la pàgina tutorials, que la conformen diapositives i arxius d'audio.

No totes les entrades del blog tenen comentaris, però no és extrany que les comentin.

dimarts, 22 d’octubre del 2013

Percepció visual a l'aula d'Educació Visual i Plàstica

Avui a la classe de plàstica hem experimentat amb els colors i les seves gammes. Hem jugat amb els tres colors primaris (blau, groc i magenta), el blanc i el negre, i hem experimentat la gran varietat de colors que de la combinació d'aquests sortia.

Ha sigut una gran activitat de percepció visual, d'observació i sobretot d'imaginació!

També hem fet classe de música amb guitarres! Cada persona havia de portar una guitarra i el professor de música ens ha ensenyat tres acords: mi, la, re. Un cop sabíem els acords, en ha ensenyat a tocar algunes cançons infantils que només utilitzen aquests tres acords i, es podria dir que ens en hem sortit prou bé!

dissabte, 19 d’octubre del 2013

Presentacions "PowerPoint"

A l'última classe de GTIC vam parlar de les presentacions "power point" i de la seva aplicació en l'àmbit educatiu. Vam veure diferents estils de presentacions, des de presentacions que tenen com a principal objectiu emocionar  fins a presentacions d'un caire més informatiu. 

També vam conèixer els principals errors que es cometen davant l'elaboració d'una presentació, i suggeriments per crear la millor presentació  tenint en compte quin es l'objectiu d'aquesta.

Per aplicar això a l'àmbit de l'educació vam veure exemples de presentacions. Algunes tenien l'objectiu de donar suport al mestre davant d'una reunió de pares i d'altres eren una eina que el professor podia utilitzar per explicar nous coneixements.

Avui publico un resum de les presentacions PowerPiont. La informació que hi apareix l'he extret del blog de GTIC.

Presentacions Power Point by mariatl3

La cultura lliure, el programari lliure i les llicències Creative Commons

A l'aula de GTIC, hem treballat les llicències Creative Commons, i un cop definides i explicades ens hem disposat a crear-ne una pel nostre blog.

Per fer-ho primer he entrat a Creative Commons i he creat una llicència. Un cop creada, per tal d'inserir-la al meu blog, he seguit els següents passos: disseny - afegir un gadget - HTML/javaScript. Un cop arribat aquest punt he enganxat el codi de la meva llicència i he guardat el gadget a la part inferior del disseny del blog.

A continuació us deixo els apunts sobre la cultura lliure, el programari lliure i les llicències Creative Commons, que he realitzat urilitzant els apunts de la classe de GTIC i el bloc de GTIC.


També publico un video que tracta el tema del programari lliure i que el podeu trobar a la pàgina http://www.edu3.cat



Els RSS

A la classe de GTIC ens han ensenyat una forma de visitar les pàgines web del nostre interès d'una manera ràpida, utilitzant l'RSS.

Així, un cop he entés el significat i funció dels RSS,  m'he disposat a inserir un en el meu blog per tal de que tots aquells que estiguessin interessats i poguessin accedir d'una manera ràpida i senzilla.

Per fer-ho he seguit els següents passos: Disseny - Afegir un gadget - feed. Per configurar el gadget he enganxat l'URL del meu blog i li he donat a guardar.

A continuació deixo un petit resum sobre els RSS. La informació que hi apareix és una barreja entre els apunts de classe de GTIC i el bloc de GTIC.

LRSS by mariatl3

dilluns, 7 d’octubre del 2013

"Vídeo y educación" Joan Ferrés

A l'aula de GTIC hem treballat alguns dels capítols del llibre "Vídeo y educación" de Joan Ferrés.

Hem analitzat tres dels seus capítols: "Un nuevo hombre" (pàg. 23) "Un nuevo modo de conocer" (pàg. 25) "Un nuevo lenguaje" (pàg, 27).



"Un nuevo hombre": Aquest capítol parla dels hemisferis i de la rellevància que la societat els hi atorga. 

L'hemisferi dret del cervell controla les emocions, i contràriament, l'hemisferi esquerra, controla la part mes analista i racional de l'ésser humà. En la societat occidental l'hemisferri esquerra va anar adquirint importància, però actualment és l'hemisferi dret el que predomina.

"Un nuevo modo de conocer": Aquest capítol parla de les diferents maneres de concebre el món, i com aquest s'emmotlla al pensament dels qui el conformen. 

Es a dir, en l'antiguitat, quan l'hemisferi esquerra predominava sobre el dret, la importància estava en la part racional de la concepció del món. Avui en dia, quan l'hemisferi dret és el predominant, la concepció del món i de les coses és basa en les emocions.

"Un nuevo lenguaje": Aquest capítol parla de com el concepte, provoca una emoció, a partir d'un procés en el que intervenen les dos hemisferis del cerval.

diumenge, 6 d’octubre del 2013

Un dilluns qualsevol

A continuació us deixo un vídeo del YouTube anomenat "un dilluns qualsevol" en el que es resumeix la història del dilluns d'un estudiant. Aquest vídeo, que he realitzat junt amb la meva companya de GTIC, Judith Roca, ha sigut la meva primera experiència com a editora i creadora d'un vídeo de YouTube.

Per fer-ho primer vam gravar les diferents escenes que volíem que sortissin al vídeo.Un cop gravades, vam entrar al nostre canal de YouTube i vam editar el vídeo (juntar les escenes i tallar les parts inecesàries, posar text i música al vídeo...). Un cop editat el vam penjar a la web YouTube i agafant el seu codi embed ara el publiquem al blog també.

Per saber més sobre l'editor de vídeo de Youtube clica aquí

dimarts, 1 d’octubre del 2013

Noteflight

Avui a classe de música hem utilitzat el programa Noteflight (http://www.noteflight.com), que et permet crear qualsevol cançó i melodia d'una manera ràpida i senzilla.

En el nostre cas, hem fet una de les cançons populars infantils més conegudes, la cançó francesa Frere Jacques.

Per escoltar la cançó amb lletra completa clica aquí

dijous, 26 de setembre del 2013

Netvibes i marcadors de Google Chrome

Avui he creat el meu compte a Netvibes, un servei web que actua com un escriptori virtual personalitzat i que permet la ràpida configuració d’una pàgina d’inici que contingui Feeds Favorits, notes de text, informació meteorològica, de borsa... 

Per crear el meu compte he entrat a la pàgina web www.netvibes.com i m'he registrat amb el nom de mariatl. Un cop registrada, he organitzat el meu escriptori amb les widgets que amb més freqüència visito, podent així accedir-hi d'una forma molt més fàcil i ràpida. Per afegir les widgets que no sortien suggerides al menú Netvibes, he entrat a la pàgina web que m'interessava seleccionar i he copiat la seva font RSS. Un cop fet, l'he enganxat al menú Netvibes i l'he afegit al meu escriptori personalitzat.

Tot i això he consultat un video tutorial al YouTube que explicava el funcionament de la pàgina: https://www.youtube.com/watch?v=6dzFoqC4SrM

Una altra manera de tenir una bona organització del teu escriptori és crear marcadors al Google Chrome i organitzar-los per carpetes. Tot i que hi ha moltes maneres de fer-ho, jo vaig optar per la que s'explica al següent video de YouTube,  http://www.youtube.com/watch?v=3XNmV37Tfv0 


dimecres, 25 de setembre del 2013

Les webquests

"La Webquest és un model d'aprenentatge per propiciar l'ús educatiu d'Internet, basat en l'aprenentatge cooperatiu i en processos de recerca per aprendre." http://platea.pntic.mec.es/~erodri1/QUE%20ES.htm

Consisteix en una recerca guiada d'informació, majoria de la qual prové d'Internet.


El video mostrat a continuació ens presenta als alumnes d'una escola d'Esplugues de Llobregat utilitzant les Webquests. L'he penjat copiant el seu codi embet i engantxant-lo a una entrada en format HTML.

Edu3.cat

Els blogs

Aquí us deixo publicat un document amb informació bàsica sobre els blogs extreta dels apunts de classe  de GTIC i del blog de GTIC.

Els blogs by mariatl3

Google drive i els treballs col·laboratius amb suport TIC

Després d'haver experimentat per primera vegada amb GoogleDrive, aqui deixo publicat un petit treball sobre els ordinadors portàtils i els libres digitals. 

Aquest treball, compost per un document de word, una presentació i un petit formulari amb preguntes relacionades amb el tema, l'he realitzat, junt amb les meves companyes, utilitzant el GoogleDrive, un programa que permet treballar en grup sense la necessitat d'estar presencialment amb les persones que el conformen. Primer vam fer el document i, un cop acabat aquest ens vam disposar a crear la presentació i el formulari. Aquesta publicació també conté un full de càlcul per emmagatzemar les respostes del formulari.

Treballar amb el Drive no em va suposar greus problemes però alhora de publicar el treball al bog se'm van presentar complicacions: la mida del document i la presentació eran irregulars, el primer era molt petit i la segona massa gran. Per solucionar-ho vaig modificar l'amplada i l'alçada del link html posant-les a 500.




Treballs co·laboratius amb suport TIC"

"Les TIC, aprofitant les capacitats que tenen de treball on-line, poden facilitar les interaccions entre els components del grup, l'intercanvi d'idees i reflexions pròpies del treball col·laboratiu. També ens poden ajudar en la creació dels documents que seran compartits per tots els components del grup i finalment, si cal, es publicaran a la Xarxa.


Molts programes on-line ens ofereixen avui en dia la psosibilitat de col·laborar amb altres usuaris i crear de manera compartida, google drive és un d'ells però, per exemple també podem citar Zoho o el mateix prezi o...."

dimarts, 17 de setembre del 2013

Primer contacte amb el blog

Hola, em dic Maria i sóc estudiant de primer curs d'Educació Infantil de la Blanquerna. Avui he creat el meu primer blog, on penjaré les activitats, treballs i resums que durant el primer semestre faci a classe de GTIC, així com treballs d'altres assignatures o entrades de temes que trobi interessants.